De ene persoon vindt presenteren, al dan niet voor een kleine groep, doodeng en de andere persoon krijgt er juist een kick van. Hoe je het presenteren beleeft, hangt meestal samen met de mate waaraan je er gewend bent. Als marketer en developer presenteer ik nu regelmatig voor kleine groepen. In het begin ging me dit zeker niet gemakkelijk af, maar een goede voorbereiding helpt enorm. Dus als je binnenkort ook een presentatie hebt, doe dan je voordeel met onderstaande tips.
Tip 1: focus op wat waardevol is voor je klant
Wanneer je gaat presenteren is het belangrijk om na te denken hoe je boodschap over gaat komen op de luisteraar. Heel simpel gezegd: je moet de taal van de luisteraar gaan spreken. En je moet ook zo snel mogelijk de interactie zoeken. Dus in plaatst van een lange inleiding waarin je verteld wie je bent en wat je gaat vertellen. Begin eens met een vraag aan je publiek.
Tip 2: besteed aandacht aan je lichaamstaal en stemgebruik
Moet je dan helemaal niet met jezelf bezig zijn als je presenteert? Een beetje aandacht besteden aan je lichaamstaal en stemgebruik is wel heel handig, maar laat het niet overheersen. Zorg ervoor dat je boeiend vertelt en doe dit niet monotoon. Probeer je ademhaling zo rustig mogelijk te houden, zodat je rustig lijkt. Wanneer je snel ademt, voelt het publiek je stress ook eerder. De luisteraar moet zich fijn voelen bij de presentatie, maar jij zelf ook. Zorg ervoor dat je een houding aanneemt waar je je fijn bij voelt en een houding die past bij wat je gaat zeggen. Zelf vind ik het prettig om te staan, maar wellicht is voor jou een zithouding prettiger of een combinatie. Oefen daarom samen met iemand zodat je erachter komt wat voor jou het beste werkt, en vraag om feedback over je stemgebruik en of je houding.
Tip 3: wees voorbereid en wees spontaan
De kunst is om een goede mix van voorbereiding en spontaniteit te vinden. Het is van belang dat je weet wat je wilt gaan zeggen, maar het is niet noodzakelijk dat je de antwoorden op alle mogelijke vragen al uit je hoofd kent. Menselijke presentaties komen veel meer binnen dan robots, dus spontane reacties zijn zeer welkom. Houd je wel aan de boodschap en dan ook die ene boodschap. Wanneer je een heel goed verhaal hebt gehouden en vervolgens afdwaalt naar een ander onderwerp schiet je je doel voorbij. Focus is belangrijk. Wanneer je genoeg kennis hebt van het onderwerp kun je improviseren. Je vertelt dan niet het verhaal wat je letterlijk op papier hebt gezet, maar je vertelt het verhaal vanuit je hart. Dit spreekt aan en je zult zien dat je in dat geval gemakkelijker de aandacht hebt.
Zelf ben ik vaak aan het begin wat zenuwachtig, door te beginnen met een vraag, hierop te reageren en daarna het verhaal op te pakken, waarbij ik de eerste 3 zinnen letterlijk uit mijn hoofd heb geleerd kom ik goed op gang. Als het begin eenmaal gemaakt is en je bezig bent gaat het daarna een stuk eenvoudiger om lekker door te gaan.
Tip 4: besteed aandacht aan de ruimte waar je presenteert
Het lijkt misschien niet zo belangrijk, maar het is ook van groot belang in welke ruimte je je presentatie doet. Zorg ervoor dat je hierop bent voorbereid. Als je de ruimte niet kent, is het handig om van te voren een keer te gaan kijken. Daarnaast is het niet fijn als mensen bij een lange presentatie moeten staan. Je zult dan hun aandacht kwijtraken. Wanneer je gebruik maakt van een scherm, is het van belang dat iedereen deze kan zien. Ook kan in sommige gevallen de sfeer van een ruimte invloed hebben. Dit is ook afhankelijk van het verhaal dat je doet. Kies hier een bijpassende ruimte bij. En ook niet onbelangrijk check of de beamer en andere hardware werkt.
Tip 5: besteed aandacht aan de spanningsboog
Iedereen is wel eens aanwezig geweest bij een presentatie die maar voortduurt en voortduurt. Het kabbelt maar door en er lijkt geen einde aan te komen. Natuurlijk breng je op zo'n moment geen boodschap over en dat is natuurlijk wel het doel. Mensen hebben niet zo'n lange spanningsboog en willen vermaakt worden. Zorg ervoor dat je dit doet in je presentatie door afwisseling in te bouwen. Praat niet maar door, maar stel ook vragen. Maak het interactief. Gebruik humor. Gebruik filmpjes of muziek. Wanneer je de spanningsboog op de goede manier gebruikt, zal de boodschap van je presentatie blijven hangen.
Tip 6: besteed aandacht aan de hoeveelheid informatie
Wanneer een presentatie maar voortduurt, wordt er over het algemeen te veel informatie gedeeld. Mensen kunnen niet zoveel informatie handelen in een korte periode. Als je wil dat ze bepaalde punten onthouden, is het van belang het bij deze punten te houden. Zorg ervoor dat je publiek de informatie begrijpt en het voor zich ziet door het toepasbaar te maken in hun leven. Voorbeelden zijn hierbij van groot belang. Dit wordt ook naverteld.
Tip 7: begin, middenstuk, slot
Zorg ervoor dat je een begin, een middenstuk en een slot hebt. In een tekst kun je dit altijd duidelijk zien door de alinea's. Zorg ervoor dat dit in je presentatie ook duidelijk te zien is. Dit doe je door aan het begin te vertellen wat je publiek kan verwachten. In het middenstuk stel je je punten en in het slot herhaal je wat je gezegd hebt in andere bewoordingen. Dit klinkt heel saai, maar de kunst is om dit te doen in combinatie met passie en beleving en ervoor te zorgen dat er genoeg afwisseling in je presentatie zit.
Ook al ben je een beginner op presentatiegebied. Deze tips kunnen je helpen om je te ontwikkelen en misschien wel je talent voor presenteren te ontdekken. Het is het proberen waard. En ook als je je op deze manier voor een groep presenteert positioneer je jezelf al automatisch als een expert.