Umbraco het veelzijdige CMS systeem

Umbraco, eigenschappen, features en vergelijking met andere CMS-en

Umbraco is een gratis, open source content management systeem (CMS) dat wordt gebruikt door individuen en organisaties van elke omvang om dynamische websites te creëren. Het is ontworpen met zowel technische als niet-technische gebruikers in gedachten, terwijl het toch krachtig, zeer flexibel en intuïtief blijft.

Umbraco bestaat al meer dan 20 jaar en wordt gebruikt door meer dan 200.000 geregistreerde gebruikers en ontwikkelaars. Het werd voor het eerst uitgebracht in 2000. Het CMS heeft een geweldige integratie met Visual Studio .NET via functies zoals de Web Essentials Extension die ontwikkelaars in staat stelt te werken binnen een IDE waarmee ze vertrouwd zijn. En Umbraco 9 werkt met de nieuwste ASP.Net Core-technologie.

Bovenal heeft Umbraco ook een enorme en actieve gemeenschap die altijd blij is om te helpen. De forums staan vol met vragen en antwoorden, maar ook met tips en trucs van gebruikers van over de hele wereld. Er is ook een breed scala aan video tutorials van basis set up tot meer geavanceerde onderwerpen zoals het maken van custom Umbraco controls.

Waarom Umbraco?

Er zijn een paar redenen waarom Umbraco CMS de betere keuze is.

  • De eerste reden is dat het gratis is, zowel qua prijs als qua licenties. U kunt het door iedereen in uw organisatie laten installeren met slechts een paar muisklikken. Het neemt ook niet veel ruimte in op uw webserver, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over beperkte ruimte. Merk op dat naast het downloaden van Umbraco en het hosten op uw eigen server er ook een betaalde optie is om hun Cloud service te gebruiken die een schaalbare oplossing biedt met ondersteuning door Umbraco zelf.
  • Het is ontworpen met zowel technische als niet-technische gebruikers in gedachten, terwijl het toch krachtig, zeer flexibel en intuïtief blijft. Als u iets wilt gaan bewerken, zijn er geen grenzen gesteld aan wat u kunt veranderen.
  • Een andere reden is dat het open source is en in hoge mate pluggable en uitbreidbaar. Dit betekent ook dat er veel bronnen online beschikbaar zijn en dat er een actieve ontwikkelaarsgemeenschap is die het product verbetert; als u bijvoorbeeld hulp nodig hebt bij het maken van aanpassingen, zijn er forums en zelfs live chat waar u de ondersteuning kunt vinden die u nodig hebt.
  • Het beste van Umbraco CMS is dat het zeer eenvoudig op te zetten is en een veel kleinere leercurve heeft dan de meeste moderne CMS systemen. Kleinere niet-technische organisaties hebben echter vaak een Umbraco ontwikkelaar nodig om hun CMS succesvol op te zetten met de aangepaste vereisten van het bedrijf.

Umbraco functies

Umbraco CMS is gebouwd op het Microsoft .NET platform en heeft een aantal technische kenmerken die het beter maken dan WordPress. Ten eerste is Umbraco CMS een echt content management systeem, terwijl WordPress meer een blogging platform is. Dit betekent dat Umbraco CMS u meer controle geeft over uw inhoud, met functies zoals:

Versiebeheer van inhoud

Content versioning is een systeem waarmee u wijzigingen in uw content in de tijd kunt bijhouden. Dit is een waardevolle functie als u wijzigingen moet bijhouden, of als u moet kunnen terugkeren naar vorige versies van uw inhoud. Umbraco CMS houdt automatisch alle wijzigingen bij, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het verlies van informatie.

Umbraco Razor ondersteuning

Umbraco Razor Support is een lichtgewicht templating engine die gebruik maakt van de Razor syntaxis om . cshtml bestanden te maken. Het is nuttig voor diegenen die geen gebruik willen maken van externe engines zoals Mustache, Dust of Handlebars. De vier belangrijkste kenmerken van Umbraco Razor Support zijn als volgt:

Multi-file sjablonen: Het Umbraco Razor Support systeem is ontworpen als een multi-file template systeem. Alle noodzakelijke gegevens en scripts worden ofwel uit statische HTML-bestanden of dynamisch uit een ASPX view page geladen.

Gedeeltelijke weergaven: Dit is een manier om een sjabloon op te splitsen in herbruikbare brokken die in andere sjablonen kunnen worden opgenomen. Dit is nuttig wanneer men hetzelfde stuk HTML meerdere malen wil gebruiken op verschillende pagina's.

Aangepaste helpers: Helpers zijn functies die in uw sjablonen kunnen worden gebruikt om het genereren van HTML- of scriptcode te vergemakkelijken. De helper-functie kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een tabel met gegevens te genereren uit een array.

Cache: Umbraco maakt gebruik van een krachtig caching mechanisme waardoor websites zeer responsief en snel zijn.

Afbeeldingen: Upload één keer een grote versie van uw afbeelding en stel een configuratie in om automatisch kleinere bijgesneden versies van uw afbeeldingen te maken voor gebruik op uw webpagina's. En ook verschillende afbeeldingsformaten aan te bieden. U gebruikt dit meestal om kleinere afbeeldingen te tonen voor mobiele bezoekers dan wanneer dezelfde pagina wordt geladen op een desktop.

Umbraco boomstructuur

De Umbraco boomstructuur organiseert uw inhoud in secties zoals "Pagina Content", "Document structuren" en "Templates". Nogmaals, deze functie vereist geen codering of technische kennis. U kunt uw inhoud met gemak organiseren vanaf het begin.

Gebruikersmachtigingen

Gebruikerspermissies zijn een andere waardevolle functie van Umbraco CMS. Met gebruikerspermissies kunt u bepalen wie toegang heeft tot welke delen van uw inhoud. Dit betekent dat u verschillende mensen verschillende toegangsniveaus kunt geven, afhankelijk van hun behoeften.

Gebruikersbeheer - Umbraco

U kunt bijvoorbeeld uw redactieteam toegang geven tot al uw inhoud, terwijl u de toegang voor het administratieve team wilt beperken. U kunt ook verschillende permissies instellen voor verschillende delen van uw inhoud. Dit geeft u volledige controle over wie uw inhoud kan zien en bewerken.

Aangepaste workflow

Een aangepaste workflow is ook zeker in de smaak te vallen bij Umbraco CMS gebruikers. U kunt verschillende workflows aanmaken voor verschillende types van inhoud die u tijd zullen besparen en u zullen helpen georganiseerd te blijven. Deze functie is volledig aanpasbaar, dus u kunt de workflow precies instellen zoals u dat wilt.

Mediabibliotheek

Umbraco's mediabibliotheek

De mediabibliotheek is misschien wel één van Umbraco CMS's meest waardevolle functies. Met deze functie hoeft u uw afbeeldingen of videobestanden niet te importeren; ze worden automatisch geüpload naar uw website zodra u ze uploadt. De mediabibliotheek maakt het ook gemakkelijk om afbeeldingen en video's in uw inhoud in te voegen met slechts een paar klikken van de muis.

Meertalige ondersteuning

Overzicht woordenboek - Umbraco

Umbraco CMS biedt meertalige ondersteuning, wat een waardevolle functie is voor elk wereldwijd bedrijf. Met het CMS kunt u verschillende versies van dezelfde site in dezelfde taal maken om een nog groter publiek te bereiken. U kunt ook uw inhoud vertalen in verschillende talen zonder hulp van buitenaf te moeten inhuren. Umbraco helpt u ook de juiste vertaler te vinden door contactinformatie en instructies voor het schrijven van vertalingen te verstrekken.

Multidomein + meertalig: Het is zeer eenvoudig om een enkele backend te gebruiken voor meerdere frontend websites of om meertalige websites te maken. U kunt een verschillende website voor elke taal, een ander subdomein of zoals website.com/nl/english-page-version en website.com/nl/nederlandse-page-version hebben.

Beveiliging tegen bedreigingen

Een ander waardevol voordeel van Umbraco CMS zijn de veiligheidsmaatregelen, die u beschermen tegen pogingen tot hacking en andere veiligheidsrisico's. Umbraco maakt gebruik van het .Net framework dat van nature SQL injection bescherming, cross-site scripting preventie en XSS bescherming bevat die het moeilijk maakt voor hackers om binnen te geraken of uw gevoelige gegevens zoals wachtwoorden en kredietkaartnummers te stelen. Deze functie is vooral belangrijk voor zakelijke websites, waar veiligheid een nog groter punt van zorg is.

Betere gebruikerservaring

Umbraco CMS biedt ook een geweldige gebruikerservaring, wat betekent dat uw websitebezoekers gelukkiger zijn met de manier waarop uw site werkt. Met Umbraco CMS kunt u eenvoudig prachtige webpagina's maken voor alle soorten gebruikers, zonder dat u zelf code hoeft te schrijven. U kunt ook de look en feel van uw website bepalen met de ingebouwde thema-editor.

Steun van de Gemeenschap

Een van de beste dingen van Umbraco CMS is de ondersteunende gemeenschap. Als u ooit een vraag heeft of hulp nodig heeft, kunt u deze gemakkelijk vinden op de Umbraco forums of andere online bronnen. De gemeenschap is zeer actief en is een geweldige bron voor elk bedrijf of individu die gebruik maakt van Umbraco CMS.

Umbraco vs. WordPress: Welke is beter?

Niet alles is perfect, en WordPress is daar een goed voorbeeld van. Hoewel het waar is dat WordPress populair is, levert het niet altijd de beste gebruikerservaring en door de wilgroei aan thema's, plugins en functionaliteiten is de security van de website niet optmiaal. Het kan onhandig en moeilijk te gebruiken zijn, vooral voor niet-technische gebruikers. Plus, het kan soms traag en onbetrouwbaar zijn door de vele updates die soms problemen geven in combinatie met de gebruikte thema's en plugins.

Umbraco daarentegen is ontworpen om uw gebruikers precies te geven wat ze nodig hebben. Het is open source, wat betekent dat het gratis te gebruiken is en altijd zal blijven. En in tegenstelling tot WordPress heeft een slank en minimaal ontwerp, bedoeld om op door te bouwen.

Umbraco CMS is ontwikkeld als reactie op de tekortkomingen van de populaire content management systemen WordPress en Joomla. Het is gemaakt om gemakkelijk te gebruiken te zijn voor zowel ontwikkelaars als eindgebruikers met een gelikte interface en geweldige out-of-the-box functies. Gecombineerd met het feit dat het gratis en open source is, is Umbraco een uitstekende keuze voor uw volgende website of applicatie.

Is Umbraco een enterprise CMS ?

In vergelijking met het aantal features biedt het Umbraco CMS minder out-of-the-box features dan bijvoorbeeld Sitecore. Mijn ervaring met vooral middelgrote bedrijven is echter dat vaak minder dan de helft van al deze functies wordt gebruikt en dat een CMS systeem met veel functies vaak gepaard gaat met complexiteit en een steile leercurve.

Met Umbraco is de leertijd vaak veel kleiner en kan je veel sneller een MVP versie van de website opzetten en dan uitbreiden en schalen naarmate je verder gaat door nieuwe functionaliteit toe te voegen.

Umbraco wordt dus ook gebruikt voor bedrijven op ondernemingsniveau omdat het veel flexibiliteit en schaalbaarheid biedt. Het kan gemakkelijk worden aangepast aan de specifieke behoeften van een bedrijf, en het kan meegroeien met een bedrijf als het uitbreidt. Umbraco is ook zeer gebruiksvriendelijk, wat het een goede optie maakt voor bedrijven die niet veel technische ervaring hebben.

Umbraco development: Vind uw Ontwikkelaar!

Als uw bedrijf meer doet dan enkel content publiceren, en ze hebben een uitgebreid en op maat content beheer systeem nodig om alle mogelijke vereiste wijzigingen aan te brengen, dan is Umbraco zeker uw go-to optie.

Web applicatie beveiliging is een prioriteit voor bedrijven, daarom heeft Microsoft technologieën u rugdekking gegeven om uw web applicatie te beschermen tegen grote bedreigingen. Ook hoeven bedrijven geen honderden en duizenden dollars meer uit te geven aan licenties

Als Umbraco ontwikkelaar met meer dan 20 jaar ervaring in coderen met behulp van Microsoft-technologieën, kan ik vol vertrouwen alle op Umbraco gebaseerde websites opzetten voor kleine tot grote bedrijven om u te helpen alle rompslomp over te slaan. Ik sta open voor alle vragen en assistentie met betrekking tot Umbraco setup, maatwerk en problemen. Ook als u al een team van .Net ontwikkelaars heeft, nog beter, laat mij u helpen de web oplossing op de juiste manier op te zetten en gaandeweg zal ik ze trainen zodat ze het onderhoud kunnen overnemen en zelf nieuwe features kunnen creëren.

Conclusie

Het Umbraco content management systeem is zeer flexibel, intuïtief en schaalbaar. Het is ontworpen met zowel tech-savvy gebruikers in het achterhoofd, terwijl het toch krachtig genoeg is voor bedrijven op ondernemingsniveau om te profiteren van de functies van het CMS.

Umbraco biedt ook een gratis open source versie aan die gebruikt kan worden door iedereen die zijn eigen website wil maken zonder licentiekosten of andere kosten te moeten betalen die geassocieerd worden met traditionele commerciële softwarepakketten. Als u op zoek bent naar een betaalbare en toch meer diepgaande manier om uw website te beheren, dan is het misschien tijd voor u om Umbraco te gaan gebruiken.